2010 vizite
13 aug 08

„Bani europeni pentru afaceri romanesti“

„Am o spalatorie auto.... Vreau sa o modernizez cu bani europeni... Ce trebuie sa fac?", ne-a intrebat, nu cu mult timp in urma, un intreprinzator din Galati.

„Pentru un astfel de proiect se poate obtine finantare prin Programul Operational Regional, axa prioritara 4, domeniul major de interventie 4.3. «Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor»", i-am raspuns pe nerasuflate, crezand ca l-am lamurit. „Poti sa detaliezi, te rog?", a insistat, adaugand: „Nu am priceput nimic".

„Sa le luam pe rand. Exista cateva intrebari la care trebuie sa raspunzi afirmativ pentru a merge mai departe:
- Spalatoria auto functioneaza cel putin de la 1 ianuarie 2007?
- Ai avut profit in ultimul an fiscal?
- Numarul de salariati este mai mic de 9 si ai realizat o cifra de afaceri anuala neta sub 2 milioane de euro?"

„De 3 ori da", a zambit, convins ca banii europeni erau deja in contul lui. „Atunci la treaba! Sa scriem proiectul si sa le cheltuim banii", s-a razvratit spiritul antreprenorial din amicul meu. „Usor-usor", l-am domolit..." Trebuie sa-mi spui daca ai capacitatea de a cofinanta din banii tai 30% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile. Scriem proiectul, dar valoarea totala a acestuia (cheltuielile eligibile si cele neeligibile) trebuie sa fie cuprinsa intre echivalentul in lei a 20.000 si 500.000 de euro, la cursul Infoeuro valabil la data depunerii cererii de finantare".

„Detin teren in spatiul rural. Am rugamintea sa ma ajutati sa identific informatiile necesare finantarii unei pensiuni turistice."

Acest tip de investitie poate fi finantata din instrumentele financiare ale politicii agricole comune, si anume din FEADR prin Planul National de Dezvoltare Rurala. In acest caz, procedurile fondurilor post-aderare dedicate agriculturii sunt asemanatoare celor din programul SAPARD, care a finantat, pana la 1 ianuarie 2007, construirea de pensiuni turistice in spatiul rural si periurban.

Informatiile complete despre constructia unei pensiuni turistice pot fi gasite in „Ghidul solicitantului" pentru Masura 313 „ Incurajarea activitatilor turistice", ce a fost supus dezbaterii publice in perioada 15-24 iulie 2008 pe site-ul www.apdrp.ro.

In urma sedintei Comitetului de Monitorizare al PNDR din 24 iunie 2008, s-a hotarat ca primele proiecte pentru constructia pensiunilor turistice sa poata fi depuse incepand cu luna septembrie 2008.
Alocarea financiara pe 2008 pentru investitiile in infrastructura de primire turistica este de 70 milioane euro. Sintetizand informatiile relevante din „Ghidul solicitantului": Pot solicita finantare pentru constructia unei pensiuni turistice: microintreprinderi, persoane fizice autorizate, consiliile comunele sau asociatiile de dezvoltare intercomunitara si ONG-uri.
Beneficiarul finantarii trebuie sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural si sa faca dovada detinerii de aptitudini manageriale dobandite in urma unor cursuri de formare profesionala.

Pentru articolul complet din Europeanul, click aici.

Aprilie 2019 (0)