27 aug 08

Suntem ceea ce lasam in urma noastra

Treaba sta asa: de mic am fost un ecologist convins si chiar am încercat sa ma afirm in acest domeniu. Am sustinut campanii de presa pentru protejarea mediului si chiar am plantat un copac intr-un parc din orasul meu natal, Brasov, in care mi-am pus toate sperantele legate de viitorul ecologic al Romaniei. In rest, lucruri simple si care ma determina sa spun ca fac totusi prea putin pentru generatiile care vin: sunt atent cata apa consum, folosesc becuri ecologice si ma revolt cand vad cum, la semafor, baietii cu masini „pont" arunca pe caldaram cu nonsalanta scrumiera plina de chistoace.

Suntem „ceea ce facem" si, mai mult decat atat, „ceea ce lasam" in urma noastra. Si daca lasam orase in care speranta de viata descreste odata cu trecerea anilor, iar padurile sunt rase de pe fata pamantului, inseamna ca nu ne preocupa deloc viitorul copiilor nostri.
Avem alternative si ar trebui sa ne gandim la ele. O casa complet ecologica ar fi un pas. Toata energia folosita sa fie eoliana si solara. Ce-ar presupune asta?

O casa fara facturi. Hmmm. Suna promitator. Sa ne uitam prin vecini la cat de preocupate sunt statele UE de conservarea mediului. In Suedia, un studiu arata ca stocurile de produse bio sunt mereu pe zero, iar cine a fost prin Austria a observat multimea de parcuri eoliene.
Parc eolian. Incitanta ideea. Dar ce presupune constructia unui parc eolian? Poate fi el finantat din fonduri europene? Gasim imediat informatii suplimentare.

Constructia unui parc eolian se finanteaza din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin POSCCE, axa prioritara 4, domeniul major de interventie „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi" - Sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice prin valorificarea resurselor regenerabile de energie eoliana.
Pana aici e bine. Bani sunt, alocarea financiara se ridica la 275 milioane de RON, iar valoarea totala a proiectului nu trebuie sa depaseasca 50 de milioane de euro, inclusiv TVA.

Ma gandesc ca firmele ar trebui sa demonstreze o responsabilitate sociala mai mare scriind (finantand, chiar) astfel de proiecte ecologice. Conform Ghidului Solicitantului, daca esti intreprindere mica, mijlocie sau mare, atunci poti solicita finantare europeana pentru un parc eolian. Nu chiar toti reprezentantii sectorului privat pot cere bani pentru centrale eoliene, microintreprinderile nu sunt eligibile.
Nu-i nimic, tot au ramas destule. Totusi, firmele interesate trebuie sa obtina Autorizatia de infiintare (conform Regulamentului pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice aprobat prin HG 540/2004 cu modificarile si completarile ulterioare) de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

Una dintre regulile fondurilor structurale este rambursarea cheltuielilor. Dai bani din buzunar si soliciti institutiilor responsabile rambursarea cheltuielilor. Pentru constructia unui parc eolian se primesc banii înapoi pentru: achizitia de teren, amenajarea acestuia in vederea pregatirii amplasamentului, constructii si instalatii legate de constructii (sanitare, electrice, incalzire, ventilare, climatizare), utilaje si instalarea acestora, know-how si licente.

Lista cheltuielior eligibile e aprobata prin OMEF nr. 2228/22.07.2008. Perioada de depunere a cererilor de finantare a inceput pe 11 august 2008, ora 10.00 si se incheie la 30 septembrie 2008, ora 14.00. Documentatia se depune la sediul Ministerului Economiei si Finantelor, Organismul Intermediar „Directia Politica Energetica".

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

Aprilie 2019 (0)